Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ по повод протеста на журналисти срещу натиска на властта. Той уточни, че го е гледал от прозорците на Министерски съвет, пред чиято сграда се проведе.

Симеонов подчерта, че защитава своята свобода на словото, но не би посегнал на свободата на словото на когото и да било. Той добави, че не се е отказал да заведе дело срещу няколко големи медии, защото бил обвинен в престъпление - че е заплашвал журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев.

На въпрос на водещата получил ли е призовка, за да дойде в Националната телевизия, вицепремиерът отговори:

"Не, за вас не, за вас не. Но често сме свидетели - по студията, особено по сутрешните блокове, политици, обществени фигури, хора с позиции да бъдат малтретирани. Аз не мога да приема, че това е нормално и че, както вече го казах и го написах, правото на свобода на словото е само право на журналистите. То е право на всеки човек".

На уточнението, че когато имат с какво да се похвалят, на политиците им е доста приятно да присъствате в телевизионните студия, Симеонов пък отвърна:

"А защо не допуснете, че въпросните политици, които толкова много мразите всички, всъщност са хора като всички останали, имат право на същите, имат същите права като всички останали и може би не идват, за да изживеят своите звездни 10 или 15 минути слава, а идват, за да могат да защитят някаква теза, да изложат своите тези. Политиците са хора като всички останали и те могат да грешат. Могат да се извинят, могат да кажат, че са сбъркали, а могат и да кажат, че ще съдят някого. И водещите също могат да сгрешат, както сгрешихте преди малко, мислейки, че лазим на четири крака, за да ви дойдем в студията".

На отговора на водещата, че тя не е казвала това, вицепремиерът все пак призна:

"Естествено, че не го казахте. Аз пресилих".


АНКЕТА: Има ли независими медии в България?