По време на разговорите министър Каракачанов заяви, че след посещението на президента на Френската република Еманюел Макрон в нашата страна двустранното сътрудничество между двете държави е еволюирало и е придобило нов решителен тласък,  отбелязват от Министерството на отбраната.

Българският министър на отбраната представи приоритетите в трите основни направления в отбранителната политика на правителството - модернизация и превъоръжаване на въоръжените сили, подобряване на социалния статус на военнослужещите и приноса на България към отбранителните способности на НАТО и Европейския съюз. Той изтъкна решимостта за преодоляване на проблемите в областта на отбраната.

Министър Каракачанов запозна своята колега Флоранс Парли с предизвикателствата пред сигурността за Западните Балкани и изтъкна, че това е един от приоритетите на България по време на председателството на Съвета на Европа. Той очерта основните групи въпроси - териториални, етнически и религиозни като подчерта, че последните ескалират в резултат на разпространението на радикалния ислям.

За укрепването на стабилността на Балканите България вече е направила първата крачка с подписването на договора за сътрудничество с Македония. Нашата страна ще продължи да подкрепя евроатлантическата интеграция на западната си съседка, както и на останалите държави в региона, посочи министър Каракачанов.

Министърът на въоръжените сили на Френската република Флоранс Парли изрази задоволство от усилията, които България полага и заяви подкрепата на Франция в областта на обраната по време на европредседателството. Тя изрично подчерта, че на България се полага главната роля да лансира регламентиращата база за бъдещата обща европейска отбрана.

Във връзка с това Франция се ангажира да бъде най-близко до България за ускоряване на процесите и постигане на пълна мобилизация на отбранителните ресурси на Европейския съюз за постигане на адекватна превенция на заплахите.

На срещата двамата министри обсъдиха и темата за доброволчеството в армията. Беше посочено, че във Франция след терористичните атаки доброволчеството е набрало скорост, докато в България има отлив и трудности в набирането на кадри за служба в армията.