Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил на среща със съветници по националната сигурност, че иска да увеличи драстично ядрения арсенал на страната, съобщи телевизия Ен Би Си нюз, като се позова на трима служители, присъствали на срещата през юли, предаде БТА.

Разкритието бе направено, когато се очаква резидентът на САЩ да обяви дали ще потвърди ядреното споразумение с Иран, предаде Ройтерс.

Според източниците на Ен Би Си, когато на срещата през юли показали на президента диаграма, илюстрираща колко рязко са намалели американските ядрени оръжия в сравнение с 32-те хиляди през 60-те години, Тръмп заявил, че иска да разполага със същия брой сега.

В момента САЩ разполагат с около 4000 ядрени бойни глави според Федерацията на американските учени.

Тръмп обаче реагира в Туитър, отхвърляйки съобщенията на телевизията.

"Фалшивите новини на Ен Би Си си измислиха историята, че съм искал "десетократно" увеличаване на нашия ядрен арсенал. Чиста измислица, целяща да унижи. Ен Би Си = Си Ен Ен!", написа президентът на САЩ.

"Предвид всички фалшиви информации, произлизащи от Ен Би Си и нейните канали, кога ще е уместно да се поставят под въпрос техните лицензи? Вредни за страната!", добави в Туитър, цитиран от Франс прес.