Ден след като косовският президент Хашим Тачи критикува международната общност, че не е изпълнила обещанията си към Косово, Европейският съюз, САЩ и Великобритания посочиха неуспехите на косовските институции, за които е отговорен именно президентът, пише прищинският в. "Коха", цитиран от Танюг и БТА.

ЕС, САЩ и Великобритания отхвърлиха твърденията на Тачи, че Специалният съд за военни престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово, е формиран под техен натиск и че във връзка с това е имало някаква "сделка".

В понеделник, на представяне на доклад как гражданите възприемат Специалния съд, изготвен от неправителствени организации, Тачи заяви, че се е съгласил с формирането на съда, за да запази стратегическото партньорство със САЩ, ЕС и Великобритания.

"Съгласих се да водя несправедлив исторически процес срещу Косово въпреки масовото политическо и гражданско мнение срещу формирането на този съд", каза президентът, като добави, че в замяна международните представители са обещали да ускорят членството на Косово в Европейския съюз и ЮНЕСКО, да либерализират визовия режим за пътувания на косовски граждани в ЕС, както и да позволят на Косово да формира армия. Той заяви, че нито едно от тези обещания не е било изпълнено.

Тачи поиска от президента на Албания Илир Мета, който е на посещение в Прищина, да даде възможност на гражданите на Косово да получат албанско гражданство, за да избегнат изолацията от ЕС, но Мета му отговори, че това не е решение.

Говорейки за Специалния съд, Тачи каза, че Прищина трябва да гледа на него като на възможност да се "изчисти от петната". Той изрази съмнение, че този съд ще доведе до помирение, тъй като е създаден само за престъпления, извършени от етническите албанци, но не и от сърбите по време на конфликта в Косово.

"Формирането на съда означава и недоверие към албанците, а решението за него бе повече политическа необходимост за международната общност, отколкото стремеж към правда", каза Тачи.

Докато косовският президент критикуваше международната общност за неизпълнените обещания, посланикът на Великобритания, който присъства на представянето на доклада, напусна залата.

Според авторите на доклада мнозинството от косовските граждани не са запознати с целта, мандата и юрисдикцията на Специалния съд.