Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с Управителния съвет на НСОРБ.

„Развиването на ефективно местно самоуправление е ключът към връщането на хората към гражданската активност и към убеждаването им, че оставайки в родните места, те имат перспективи за развитие“, заяви държавният глава.

На срещата беше обсъдена темата за финансовата децентрализация с оглед на ефективното управление на местно ниво.

Румен Радев беше категоричен, че трябва да има баланс между растящите задължения на общините и бюджетното обезпечаване на изпълнението на тези задължения. Президентът и представителите на НСОРБ се съгласиха, че трябва в най-кратък срок да бъде формулирана ефективна национална политика за развитие на регионите, с която да се спре обезлюдяването на българските общини и да се стимулират младите хора да се връщат в родните си места.

След края на разговорите с НСОРБ държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак изпълнителния директор на Сдружението Гинка Чавдарова за приноса й в утвърждаване на местното самоуправление в Република България и дългогодишната й работа за развитието на българските общини.

„Във време, в което в България се ширеше разединение и разруха, с Вашата активна и всеотдайна работа беше създадена организация, която съзиждаше и обединяваше. В резултат на Вашите 21-годишни усилия като директор на тази организация, днес имаме 265 общини в България, обхванати в единно и всеотдайно работещо тяло“, заяви държавният глава по време на церемонията.

По думите на президента членовете на НСОРБ, като мажоритарно избрани кандидати, са натоварени с изключителната отговорност да защитават ежедневно гласуваното им от гражданите доверие и да бъдат най-близо до тях в решаването на проблемите.

„Вие доказахте, че можете да работите заедно в интерес на гражданите, независимо от политическата си принадлежност. Вие давате пример за единство във време, когато на най-високо институционално ниво се говори с езика на омразата и разделението“, каза още Румен Радев и оцени високо конструктивния подход на НСОРБ и предлаганите от тях решения за възстановяване на ролята на регионалната политика.

„Солидарността между общините е на лице и е силна. Именно българската община е институцията с най-стари и здрави исторически корени у нас, но нейната роля все още не се получава достатъчно признание. Именно в общините и местните общности има огромна позитивна енергия и идеен заряд, на които трябва да се дава пространство и изява“, заяви Гинка Чавдарова по време на церемонията.

Румен Радев прие под негова егида да бъде организиран форум за диалог по въпросите, свързани с местната власт, в който да участват представители на изпълнителната и законодателната власт.