Те бяха намерени за виновни по обвинения, сред които опит за премахване на конституционния ред, съобщи снощи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Петима от военните получиха допълнително по още 200 години затвор за всеки от тях, а другите двама - по 166 години и осем месеца.

Военните са окупирали логистичен център на общината в Истанбул и джамия.

Турското правителство обвинява за опита за преврат на 15 юли 2016 г. ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ.

Преди дни Турски съд осъди на доживотен затвор 40 души, обвинени в опит за убийство на президента Ердоган по време на преврата.

Още един турски офицер, издирван от властите в Анкара за участие в преврата от юли 2015 г., е потърсил политическо убежище в Гърция, съобщи по-рано днес вестник "Вима".

Въпросният офицер е на 35 години и е работил в турската полиция. Той е служил в сектора, занимаващ се с подслушвания на телефони.

Според твърдения на офицера повдигнатите срещу него обвинения от турския президент били за това, че той бил използвал притежаваната от него информация от подслушваните телефони, за да окаже съдействие на превратаджиите.
Представители на гръцката полиция и разузнавателната служба са се заели с разследването на случая. Турският офицер е влязъл в Гърция без документи за пътуване.

Наскоро гръцки съд отказа да изпълни искания на Анкара за екстрадиция на турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат в Турция.