Президентът на САЩ Доналд Тръмп аплодира решението на Съвета за сигурност на ООН да наложи единодушно нови санкции срещу Северна Корея, но се съмнява, дали те ще имат „някакъв ефект“ върху ядрената програма на Пхенян, пише The Hill, цитиран от Агенция "Фокус".

„Това е още една малка стъпка. Не е голяма работа... Не съм сигурен дали това ще има някакъв ефект, но със сигурност беше хубаво, че получихме гласуване 15:0“, заяви американският президент, по време на съвместна пресконференция с премиера на Малайзия, който е на посещение в Белия Дом.

Тръмп заяви, че новите санкции „са нищо, в сравнение с това, което в крайна сметка трябва да се направи“, за да бъдат спрени ядрените амбиции на Пхенян.

Санкциите, наложени чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, са най-тежките налагани на Северна Корея, до този момент.

Те целят да усилят икономическия натиск срещу страната и са отговор на изпитанието на водородна бомба, което проведе режима в Пхенян.

Приетата резолюция бе предложена от САЩ в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун, както първоначално искаше администрацията на американския президент Доналд Тръмп.