Заобиколени от сътрудници, Доналд Тръмп и съпругата му Мелания почетоха паметта на жертвите на южната морава пред Белия дом в 8:46 ч. местно време (15:46 ч. българско време) - в часа, в който преди 16 години първият пътнически самолет, отклонен от атентаторите, се блъска в една от двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

Президентската двойка склони глава с ръка до сърцето под съпровода на музика, която се изпълнява в САЩ на военни погребения или при сваляне на знамето, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

След това президентът и съпругата му участваха и в церемония в Пентагона, водена от министъра на отбраната Джим Матис и председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

"Ужасът и страхът от този мрачен ден ще останат завинаги в нашите спомени", заяви Тръмп на церемонията в Пентагона.

"На този ден светът се промени, но и всички ние също се променихме", добави президентът на САЩ, припомняйки нападенията, които подтикнаха Вашингтон да започне военна офанзива в Афганистан с цел сваляне на талибаните, които защитаваха поръчителите на атентатите.

"Америка не може да бъде сплашена", предупреди той, обръщайки се към терористите, опитали се да пречупят американската решимост.

"Ние се грижим те никога да не намерят убежище, за да могат да извършват нападения срещу нашата страна. Няма да има място на земята, на която да се скрият", обеща Тръмп.

Минута мълчание беше запазена на много места в САЩ, включително на кота нула, където се издигаше Световният търговски център в Ню Йорк.

На церемонията там близки на загиналите започнаха да четат имената на жертвите. Те спряха само за минутата мълчание в 9:05 ч. (16:05 българско време), момента, когато втори самолет се блъска в южната кула на Световния търговски център.

Минути мълчание бяха запазени и в памет на сриването на южната кула на Световния търговски център в 9:59 ч., както и за разбиването на Полет 93 в 10:03 местно време.