Той направи това изявление при откриването на обновената сграда на Районна прокуратура - Каварна, предаде "Фокус”.

Цацаров посочи, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от Прокуратурата.

„Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т.е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона „Калиакра“, отбеляза главният прокурор.

Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането му и целия шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации, каза още той.

"Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв“, коментира Сотир Цацаров.

По думите му се оказва, че толкова години не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки, ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях, голф игрища, защото част от законовите поправки в тази насока са „чист лобизъм“.

„Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин“, подчерта Сотир Цацаров.

До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко Прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред Върховния административен съд.

По думите на Цацаров в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра“, както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова.

Той уточни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това.

Цацаров препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда.

Според него това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.