Мигрантите бързо наскачали от надуваемата лодка и се разбягали из плажа на Кадис в Южна Испания, съобщава сайтът dailymail.co.uk.

Предполага се, че те са успели да преминат незабелязано през Гибралтар.

Групата мигранти успяла да напусне плажа преди пристигането на властите.

Инцидентът е станал в сряда след обяд и е бил заснет на видео. В момента, в който гумената лодка навлиза в плитки води, африканците скачат от нея и се разпръсват, бягайки по плажа.

Един от присъстващите туристи пита с учуден глас: „Какво става?”

Карлос Санц, който е заснел видеото по време на ваканцията си в Кадис, разказва, че групата африканци е изчезнала изключително бързо – много преди пристигането на полицията.




Подобни рейдове на мигранти по испанските брегове се случват от време на време, макар и рядко, особено в северноафриканските градове-анклави Мелиля и Сеута, граничещи с Мароко.

На 25 юли мъж премина границата на Мелиля с Мароко и рани полицай с нож, крещейки "Аллах е велик".

Мигрантите редовно се катерят по високите двойни огради, опитват се да достигнат с плуване или се крият в автомобили, прекосяващи границата. Веднъж достигнали испанска територия в Сеута, бежанците се водят в мигрантски приемни центрове, където могат да кандидатстват за убежище.

Мнозина обаче се стремят към Испания, тъй като смятат, че процесът за прием в Сеута е бавен и по-лесно могат да бъдат върнати в съседно Мароко.

Испанската полиция използва детектори и кучета за локализиране на мигранти, скрити в превозни средства, чакащи да бъдат натоварени на фериботи до европейския бряг.

Броят на мигрантите, пристигащи в Испания по море, с лодка или дори джет ски, тази година може да надхвърли числеността на пристигащите в Гърция, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ).

По данни на организацията от началото на годината до 6 август в Испания са пристигнали 8183-ма мигранти, а миналата година по същото време те са били 2500. За сравнение, до 6 август тази година в Гърция по море са пристигнали 11 713 мигранти.

От началото на годината при опит да се доберат до Испания са се удавили 120 мигранти, а през цялата 2016 г. те са били 128, сочи статистиката на МОМ.

Много от мигрантите идват от Западна Африка и част от потока минава по-скоро през Мароко, отколкото в Либия.

Предполага се, че маршрутът по крайбрежието до Мароко е смятан за по-сигурен.