Във връзка с последния инцидент в столицата, при който клон от дърво падна и уби на място човек, Йорданка Фандъкова коментира по БНТ, че тежкият инцидент е станал на частен терен.

Инцидентът стана в района на бул. "Цариградско шосе" около 16:40 часа. Загиналият е на 38 години, като по първоначални данни е работник, който е товарел камион.

Това е третият инцидент подобен инцидент в столицата от началото на месеца.

На 1 август паднало дърво рани млада жена на улица "Тракия" в София.
Дни по-късно, на 4 август, огромен клон падна върху майка с дете в Борисовата градина. Детето е невредимо, но майката е с наранявания по тялото.

"За съжаление в последните дни има случаи, в които падат и здрави дървета. Ежегодно се извършва почистване на сухи и опасни дървета и клони. Тече засилена кампания по почистване", отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че в столицата има хиляди дървета, като постоянно се засаждат и нови.

„Дърветата имат своя живот, климатичните промени също се отразяват, Търся мнението на най-добрите специалисти, за да поддържаме жива и в добро състояние зелената система. Когато трябва да се отстрани дърво, особено, когато е видимо здраво, това предизвиква много дискусии и трябва да се действа внимателно“, коментира кметът.

„Поддържането на зелените системи се прави съгласно всички изисквания. Прочистват се опасните дървета и сухи колони, ще продължим през август и септември. В края на септември и октомври започваме засаждане на нови дървета“, добави тя.

На въпрос трябва ли хората да са по-активни хората в подаването на сигнали, Йорданка Фандъкова заяви:
„Моята молба е да подават. Това са стотици хиляди дървета. Най-опасни са тези по улиците, булевардите, покрай училищата и детски градини. Тече процедура за избор на изпълнител за обследване на здравите дървета, за да може по тези места, които са особено рискови, да се обследват и ако има опасност да се предприемат мерки. Тече подмяната на растителността в последните години“, обясни Фандъкова.

Няма да се прави сеч в Борисовата градина, категорично заяви кметът.

"Това е едно огромно богатство за града. Започнахме сериозни инвестиции в Борисовата градина, каза кметът на София. Най-важна е поддръжката на лесопарковата част", подчерта Фандъкова.