На срещата си с най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. руската адвокатка Наталия Веселницкая му е предала информация за британския финансист Уилям Браудър, се казва в статия, поместена вчера на сайта на в. "Уолстрийт джърнъл", предаде ТАСС.

Според вестника Веселницкая разказала за срещата си с Доналд Тръмп-младши в Ню Йорк, в интервю за негови журналисти. Руската юристка казала, че се опитва да разпространи сведения за Браудър, получил задочно в Русия деветгодишна присъда за данъчни престъпления.

Браудър настояваше САЩ да приемат гласувания от Конгреса през 2012 г. т. нар. закон Магнитски, предвиждащ санкции срещу ред руски длъжностни лица. По негова инициатива САЩ образуваха наказателно дело срещу бизнес групата "Превезон холдингс", чийто собственик е руският гражданин Денис Кацив. През май процесът приключи с извънсъдебно споразумение, което адвокатът на "Превезон холдингс" определи като победа.

Според Веселницкая тя искала да информира Тръмп-младши, че свързана с Браудър фирма е укривала данъци в Русия и е изпращала средства за нуждите на демократите в САЩ.

Кандидатката на демократите за президентския пост Хилари Клинтън по онова време бе основна съперничка на републиканеца Тръмп, спечелил изборите. Руската юристка казала, че синът на американския лидер не проявил видим интерес към тези сведения. Тя изтъкнала, че е споделила данни за Браудър и с руския генерален прокурор Юрий Чайка.

Веселницкая заявила за "Уолстрийт джърнъл", че няма никакви връзки с властите в Русия и те не са съдействали за срещата й с Тръмп младши.

По-рано тази седмица президентският син призна, че е разговарял с руската адвокатка на 9 юни м. г. в Ню Йорк. Той не отрече, че се е съгласил да се срещне с нея, защото се е надявал да получи компромат срещу Хилари Клинтън.

Политическите опоненти на американския президент твърдят, че тази среща потвърждава наличието на връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия.