Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви вчера след среща с работодателски организации за премахване на класа за прослужено време и включването му в основното трудово възнаграждение. Това е един остатък от миналото, каза той.

Финансовият министър Владислав Горанов също възприема класа за прослужено време като анахронизъм и смята, че е време да се помисли за неговото отпадане.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС), цитиран от БТА, коментира днес идеята така: участието на националистите в управлението на държавата е на път да породи нов скандал.

Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, като уточни, че това е личната й позиция на икономист. Тя не е обсъждана в групата на ГЕРБ, стана ясно от нейните думи.

За Менда Стоянова класът прослужено време е остарял подход и нарастването на трудовите доходи трябва да бъде обвързано с оценка на професионализма и ефективността на работника. Тя посочи, че, ако отпадне класът, както това вече е при държавните чиновници, хората няма да бъдат ощетени.

И даде пример - ако един работник взема 100 лв. клас и 300 лв. основна заплата, когато прослуженото време се включи в нея, ще получава 400 лв. и няма да бъде ощетен. Ако в следващия момент на увеличение на заплатите неговата оценка, от която зависи с колко ще му се вдигнат парите, е по-ниска или по-висока, той ще получи повишение, но спрямо оценката за квалификация, производителност и работа.

Всичко това трябва да стане с промени в Кодекса на труда, иначе и сега българското законодателство не забранява в КТД да бъде предвидено увеличение на заплатите всяка година, посочи председателят на бюджетната комисия.

Хасан Адемов е категоричен, че в Кодекса на труда е нужно да бъдат предвидени гаранции, ако мярката влезе в сила, че заплатите няма да намалеят. Всичко това, по думите му, трябва да е след широк обществен дебат, да мине през Тристранния съвет, през парламента.

Според Менда Стоянова , премахването на класа за трудов стаж първо, ще доведе до равнопоставеност между частния и държавния сектор. Второ, дали имаш повече години прослужено време, не означава, че си по-високо квалифициран, обясни тя.

В момента депутатите получават един процент за година трудов стаж.

Що се отнася до равнопоставеността между чиновниците и работещите в частния сектор, Адемов припомни, че държавата поема личните осигурителни вноски на администрацията.

Идеята на вицепремиера Симеонов не е обсъждана от ПГ на Обединените патриоти, обяви Искрен Веселинов. Той напомни, че те са по принцип "за" всички мерки, които водят до повишаване на доходите. Ще разгледаме предложенията в тяхната цялост и тогава ще излезем със становище, обеща той.

Във връзка с обрата за кешовите разплащания, които в крайна сметка след второ четене в бюджетната комсия се запазват на досегашните 10 000 лв., Менда Стоянова отбеляза, че ограничението е важно, защото е една от мерките за борба със сивата икономика.

Предложението на кабинета беше прагът за кеш да е 1000 лв., ПГ на ГЕРБ предложи компромисните 5000 лв.

Стоянова изтъкна, че вчера не е чула смислени аргументи от останалите политически сили срещу текста на ГЕРБ, за да бъде той в крайна сметка отхвърлен.