В декларация, синдикатите определят като неприемлива и будеща недоумения позицията на министъра в отговор на исканията им за по-високи заплати. В декларацията се подчертава, че очевидно, министър Радев не се чувства обвързан с решенията и позициите, изразени от участниците в Съвета за социално партньорство за увеличаване на заплатите, за униформено облекло и нов закон за МВР.

Предстои, на заседанието си на 24 и 25 юни, синдикатите в МВР да обсъдят и вземат решения за началната дата на активни протестни действия в столицата и страната срещу ниските трудови възнаграждения.

Миналата седмица министърът се срещна със синдикатите, обеща им, че тази година ще имат нови униформи, но не и по-високи заплати. Той обеща на следващата им среща да покани и финансовия министър Владислав Горанов, от когото зависи по-високото възнаграждение.

Ден по-късно обаче министър Радев обяви, че по-високи заплати за униформените през тази година са невъзможни.

От синдикатите настояват за 15% увеличение на заплатите.

Г-н Радев каза, че иска да чуе аргументи. В момента е изключително напрегнато в МВР, в някои от структурите останахме на 50 – 60% от състоянието от преди започването на реформата, т.е на всички им се налага да работят двойно за същите заплати, които са бил преди 9 години. Това каза по БНР Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност в МВР” по повод възнагражденията.

Решението е в една стройна и структурирана реформа – нещо, което да се знае за 4, за 5, за 10 година напред, добави той.

Протестите на служителите на МВР никога не могат да бъдат под формата на стачка, защото те се провеждат по време на почивката им. Когато сме в почивка има други хора, които се грижат за опазване на обществения ред и ние с нашите протести никога не сме затруднили и възпрепятствали процесите, които МВР изпълнява, каза синдикалистът.

Грозев коментира това по повод изказването на заместник-министър Балабанов, че за него протестите на полицаите в момента са нещо абсолютно недопустимо и всеки един загубен час от полицейски служител, който е излязъл да протестира, е още едно дете, зарибено с наркотик, още една баба някъде по Северна България, изнасилена и ограбена, още един телефонен измамник, който върлува, още един ограбен дом.