Днес започват преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

"Пътят е дълъг, но нашата дестинация е ясна: дълбоко и специално партньорство между Обединеното кралство и ЕС, споразумение, каквото няма друго в историята", посочва Дейвис в декларация, публикувана преди пристигането му в Брюксел и цитирана от АФП и БТА.

Очакването е Великобритания да излезе от ЕС в края на март 2019 г., две години след официалното задействане на процедурата за Брекзит от министър-председателката Тереза Мей на 29 март.

"Днес е началото на преговорите, които ще определят бъдещето на Европейския съюз и Обединеното кралство, както и живота на нашите граждани", гласи декларацията на Дейвис. Той изразява пожелание двете страни да излязат от тях силни и процъфтяващи.

"В момента на започването на тези преговори, държа да потвърдя отново, че Великобритания ще остане предан партньор и съюзник на нашите приятели на континента", посочва министърът.

Дейвид Дейвис ще се срещне днес с главния преговарящ от името на Европейската комисия Мишел Барние, за да започне процеса на прекратяване на 44-годишното членство на Великобритания в Европейския съюз.

ЕС ще настоява всички негови граждани, независимо дали работят или не, да запазят правото си на постоянно пребиваване ако живеят във Великобритания към датата на влизане в сила на споразумението за Брекзит.