В телеграмата премиерът изразява най-искрените си съболезнования за жертвите на смъртоносните горски пожари, обхванали страната през последното денонощие, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

«Изразяваме своята съпричастност към скръбта на близките на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на пострадалите. От името на българското правителство бих искал да Ви уверя в солидарността на България към народа на Португалия и нашата готовност за оказване на подкрепа и съдействие», се казва в писмото на министър-председателя Бойко Борисов.

Португалия обяви тридневен национален траур, от неделя до вторник, в памет на жертвите на горските пожари, съобщи Франс прес.

По-най нови данни най-малко 62 души са загинали и над 50 са ранени в тези най-смъртоносни в най-новата история на Португалия пожари, избухнали в събота следобед в района на град Педрогао Гранд в централната част на страната.

Правителството обяви, че 360 войници са изпратени в помощ на 700-те огнеборци, предаде Асошиейтед прес. Гасенето на пламъците е затруднявано от горещото време в страната и силния вятър.

Според полицията пожарът вероятно е причинен от мълния, предаде ТАСС, цитирайки в. "Публико".