Путин обвини британското обществено радио и телевизия Би Би Си, че прави пропаганда на руския опозиционер Алексей Навални - организатор на неразрешените протести в понеделник, завършили с голям брой арести, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На пресконференция след "Пряката линия", при която Путин отговаряше в ефир на въпроси на руски граждани, журналист от Би Би Си го попита дали смята Навални за свой главен противник.

"Когато чух, че сте от Би Би Си, изобщо не се съмнявах, че ще ми зададете този въпрос, защото това е вид пропаганда, каквато правите на хора, които защитавате", отвърна руският президент.

Организирането на "протестни действия в рамките на демократичните процедури" представлява "добро средство да се алармират властите в която и да било страна, в това число и Русия, за гледната точка на хората, които са несъгласни с тях", отбеляза Путин.

В същото време той подчерта, че "тези демонстрации обаче трябва да останат в рамките на закона. Онези, които нарушават закона, трябва да отговарят за тези нарушения. Едно е да организираш демонстрации, друго е да ги използваш като инструмент за провокация", отбеляза Путин, обвинявайки Навални, че "нагнетява ситуацията, за да си прави реклама".

Това е първата пряка реакция на руския президент на проведените в понеделник протести в цялата страна. При неразрешените от властите демонстрации бяха задържани над 1700 човека, като самият Алексей Навални ще остане в ареста 30 дни.

През последните години Навални, който през октомври 2013 г. получи сериозна подкрепа от 27,2 процента на общинските избори в Москва, се очерта като опонент номер едно на Путин, отбелязва АФП.

Руският опозиционер нееднократно е попадал в затвора и е бил поставян под домашен арест, главно за участия в неразрешени протести.