Бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми каза на 8 юни пред комисията по разузнаване на американския Сенат, че е бил уволнен от президента Доналд Тръмп, за да бъде променен начинът, по който се води разследването за предполагаема намеса на Русия в изборите миналата година.

Коми допусна, че нещо в начина, по който е водел разследването, е карало Тръмп да се чувства под натиск и го е дразнело

По този повод руският лидер иронично декларира по време на днешната сесия на директни отговори в ефир, че според него бившият шеф на ФБР Джеймс Коми не се различава по нищо от Сноудън и че е готов да му даде политическо убежище в Русия, предаде ТАСС.

Путин окачестви като странно решението на Коми да запише тайно свой разговор с американския президент Доналд Тръмп и после да го предаде на медиите чрез свой приятел.

Той каза, че в случая Коми е действал "не като ръководител на спецслужба, а като правозащитник, който защищава определена позиция", след което саркастично добави, че ако Коми бъде изложен на преследвания, Русия е готова да му предложи политическо убежище.

"Той трябва да знае това", отбеляза руският президент.

Американец на име Джереми от гр. Мес, щата Аризона поиска съвет от Путин по време на сесията в ефир, как да убеди американците, че Русия не им е враг.

Русия е изключително заинтересована от нормализация на отношенията със САЩ, каза Путин.

Руският президент добави, че Москва открито изразява гледната си точка на международни събития, без да прибягва до скрити ходове и подмолни действия.

"Какво искат САЩ - всички да сведат глава ли? Ние имаме собствено мнение и открито го изразяваме. Но това не е някаква нелегална подривна дейност, ние просто формулираме гледната си точка", каза Путин.

Ние не считаме Америка за враг. Растящата русофобия в САЩ е в резултат на изострящата се там вътрешнополитическа борба, отбеляза той. Според него на тези борби се дължи и вчерашното решение на Сената във Вашингтон за налагането на нови санкции срещу Москва заради намесата й в изборите.

Путин обвини Вашингтон, че има интереси навсякъде по света и навсякъде се намесва.

Руският президент изброи, че неговата страна би могла да си сътрудничи със Съединените щати в контрола върху неразпространението на ядрените оръжия и в борбата с негативните влияния върху околната среда и срещу бедността, като по думите му именно бедността е един от източниците на радикализма и бедността.

Путин изрази надежда, че САЩ ще играят конструктивна роля за намирането на изход от кризите в Източна Украйна, Сирия и Близкия изток като цяло.

Руският лидер увери, че в Русия и САЩ мнозина се отнасят с уважение един към друг.