Бил Гейтс – най-богатият човек в света със състояние, което се оценява на 86,8 млрд. долара, е изгубил 1 млрд. долара, след като цената на акции на най-големия му холдинг Microsoft се срина с 2,8% - най-сериозния спад от година, съобщава Bloomberg Billionaires Index, цитиран от Инвестор.

Съоснователят на Amazon.com Джеф Безос, на когото по-рано тази седмица не му достигаха само 4 млрд. долара, за да измести Гейтс от лидерското място, спадна до трета позиция, губейки 1,7 млрд. долара заради спад на цената на акциите на компанията с 2,2%.

Испанският магнат и търговец на дребно Амансио Ортега е изгубил 355 млн. евро до края на деня, издигайки се до второ място в класацията с богатство от 83,2 млрд. долара.

Глобалните фондови индекси се сринаха, след като политически сътресения обхванаха Белия дом заради разследването около отношенията на американския президент Доналд Тръмп и уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми. Цените на американските акции отбелязаха най-стръмния си спад от септември насам, поведени от технологичния Nasdaq Composite, който слезе надолу с 2,6%. MSCI All-Country World Index се понижи с 1,2%, а банковият сектор се представи най-зле.