"Бих искал да потвърдя, че ние сме категорично против разширяването на клуба на ядрените държави, включително за сметка на Корейския полуостров, за сметка на Северна Корея“, увери Путин в отговор на въпрос по време на пресконференция за последния ракетен тест на Пхенян.

Руският президент припомни, че позицията на Москва е добре известна на партньорите й като цяло, и в частност – на Северна Корея.

"Считаме това за непродуктивно, вредно и опасно“, допълни Путин, цитиран от ТАСС и "Фокус".

Северна Корея заяви, че успешно е извършила вчера изпитание на балистична ракета със среден обсег.

По повод ядрения тест на Пхенян лидерът на Кремъл подчерта, че той „не представлява непосредствена заплаха за Руската федерация“. Въпреки това Москва намира за неприемливи подобни изпитания, отбеляза Путин.

Русия не стои зад глобалната кибератака

Руският президент Владимир Путин заяви още, че Русия не стои зад глобалната кибератака и призова за незабавно обсъждане на проблема на политическо равнище.

"Колкото до източника на тази заплаха, според мен ръководството на "Майкрософт" го заяви директно: те казаха, че първоизточник на този вирус са спецслужбите на Съединените щати. Русия няма нищо общо с това", каза Путин пред журналисти.

Към края на уикенда масовото заразяване на компютри, използващи Windows, обхвана повече от 200 000 компютъра в 150 страни. Вирусът блокира операционната система на поразения компютър с искане да бъде платен "откуп" за нейното деблокиране.

Русия е пострадала най-силно от кибератаката на 12 май. В България е била засегната държавна институция.

Русия смята, че има право да поддържа работни контакти с кюрдските подразделения в Сирия и не им доставя оръжия, заяви още Путин.