Това заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна, Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.
"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте.

Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно. "Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви Матис.

"Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът. Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.

"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.