Причината за това е, че по-голямата част от помощта пострадалите ще получат, след като домовете им бъдат възстановени и срещу фактури за закупеното обзавеждане, предаде БНТ.

След като камерите си тръгнаха от Хитрино и дарителската кампания приключи, сега хората в селото се притесняват дали ще получат обещаната помощ.

В Националната дарителска кампания за Хитрино събраха общо 2 милиона 76 хиляди 495 лева. От тази сума още в края на миналата година общината получи 160 хиляди лева за храна на хората от селото през зимата.

Тези пари вече са отчетени пред Националния обществен съвет, който контролира как се харчат събраните средства. Основната част от даренията - 1 804 500 лева - е заделена за текущи ремонти, електроуреди и мебели.

Помощта е разпределена между 3 групи. В първата са 30-те домакинства, които трябва да бъдат изградени от основи. За тях има по 2 900 лева за електроуреди и по 12 хиляди лева за обзавеждане. Тези пари ще бъдат преведени след като домовете им бъдат построени.

За частично разрушените 70 къщи сумите за уреди и мебели са по-малки. От тези пари към момента са преведени само 25%, защото хората все още не са готови със строителните работи по домовете си, но и защото мобилните оператори все още не са превели всички пари от пратените смс-и.

По договорите, подписани между БЧК и телекомите, това става в срок от 3 месеца и е така при всяка дарителска кампания.

Най-много са къщите в третата група - общо 200 домове с по-малки щети. Цялата сума от 450 хиляди лева за тях вече е преведена. Отделно за текущи ремонти, врати и остъкляване са предоставени и 225 хиляди лева.

Кампанията за Хитрино приключи преди почти 3 месеца, а за мнозина от селото помощта все още е в бъдеще време. И дарителите питат какво става с парите.

В началото на следващия месец ще започне изграждането на 11-те напълно разрушени къщи. Извършен е оглед на домовете, които ще бъдат ремонтирани с държавна помощ от 5 милиона лева.

Общината е подготвила инфраструктурни проекти за близо 10 милиона евро, които ще бъдат финансирани от Европейския съюз. С тези пари ще се ремонтират улиците, осветлението и обществените сгради.