„Няма да давам точен брой сега, защото, както знаете, това е военна информация, но мога да ви кажа, че е повече от 50 %", заяви държавният глава на близкоизточната република, цитиран и от "Фокус".

Асад обясни неспособността на системите да свалят американските ракети „Томахоук“ при атаката от 7 април като "технически сложно".

"Технически, това е сложно, защото ракетата трябва да види целта си, и за да стане това, имате нужда от радар, който да вижда всеки ъгъл на страната, което е невъзможно, защото говорим за терен и топография, а както знаете, крилатите ракети използват терена, за да се скрият от радара", каза Асад.

Сирийският президент допълни, че втората причина, поради която противовъздушната система не е успяла да свали американските ракети, са пораженията, нанесени от атаките, извършени срещу нея.

Русия частично е помогнала

Руската федерация частично е компенсирала загубите на сирийската противовъздушна отбрана (ПРО), въпреки че помощта на Москва засега не е достатъчна. Това заяви в интервю за информационната агенция РИА Новости президентът на Сирия Башар Асад.

„Разбира се, руснаците с тяхната подкрепа за сирийската армия частично компенсираха тези загуби, но това не е достатъчно, когато става въпрос за цялата страна. За възстановяването на всички системи за ПРО се изисква изключително много време“, подчерта Асад.

По-рано говорителят на Министерството на отбраната на Руската федерация Игор Конашенков заяви, че сирийската армия разполага с ефективни зенитни ракетни системи С-200 „Бук“, а също и с други комплекси.