Турция няма да се присъедини към ЕС не заради нежеланието на страните членки на съюза, а защото не иска да въведе европейските стандарти, подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред неделното издание на германския таблоид "Билд", цитиран от БТА.

Турция никога не е била по-далеч от Европейския съюз, заяви на свой ред и германският министър на външните работи Зигмар Габриел. 

"Днес Турция несъмнено е по-далеч от това да стане член на Европейския съюз от когато и да било преди", подчерта Габриел в интервю за списание "Шпигел".

Той увери, че винаги е имал съмнения дали Турция трябва да се присъедини към ЕС, но е бил в малцинство по въпроса в своята Германска социалдемократическа партия.

Зигмар Габриел каза това в момент, когато отношенията между Берлин и Анкара са в най-ниска точка.

Наскоро турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка".

Таблоидът "Гюнес" пусна рисунка на Меркел в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка. Изданието обвинява Ангела Меркел, че използва Холандия, Австрия и Белгия, за да подклажда допълнително враждебността.

Германският външен министър призова за установяване на специални отношения между ЕС и Великобритания.

Брекзитът може да послужи като модел за връзките на съюза с други държави в дългосрочен план, предположи той.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви пред германското обществено радио, че словесните нападки от страна на Турция и начинът, по който "върховенството на закона и редът в (страната) са били потъпкани" след неуспешния опит за преврат от юли, означават, че нищо не може да обедини Анкара и Брюксел в момента.