Мей представи на конференция на своята Консервативна партия "План за Великобритания" и предупреди Шотландия да се откаже от плановете си за независимост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският премиер каза още, че ще преговаря за сделка за Брекзит за цялата страна. Необходимо е обаче всички да работят здраво заедно, за да се постигне най-добрият резултат, призова в същото време Мей.

Шотландските националисти осъдиха опитите на британския премиер да блокира техните искания за нов референдум за независимост на региона преди приключването на преговорите за Брекзит с ЕС.

Ирландската националистическа партия в Северна Ирландия каза от своя страна, че иска вот за отделяне от Великобритания.

И Северна Ирландия, и Шотландия гласуваха за оставане в Европейския съюз на референдума за Брекзит през юни миналата година, припомня Ройтерс.

"Предстоящите преговори с ЕС ще бъдат от жизненоважно значение за всеки в Обединеното Кралство. От съществено значение е да постигнем добро споразумение, да посветим на това усилията и енергията на цялата страна и да се фокусираме върху този изход", каза Мей пред членове на своята партия.

"Трябва да го направим единни, като едно Обединено кралство, да работим здраво заедно, за да постигнем най-добрият резултат от преговорите", призова британският премиер и обеща да гарантира, че гласовете и интересите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат представени на преговорите.

"Винаги ще се боря за укрепване и поддържане на този ценен, така ценен Съюз", каза Тереза Мей.

Управляващата в Шотландия Шотландска национална партия (ШНП) отказа да отстъпи от искането си за нов референдум за независимост, въпреки че Мей каза: "Сега не му е времето".

Ангъс Робъртсън, заместник-лидер на ШНП, бе бурно аплодиран на нейна конференция в Абърдийн, когато каза: "Шотландският референдум ще се състои и британският премиер не трябва да дръзва да застане на пътя на шотландската демокрация".

В речта си днес Мей не навлезе в подробности за процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, като се ограничи да каже, че ще възприеме "поетапен подход", за да постигне "гъвкав и организиран Брекзит" и да предложи сигурност където е възможно.

Британският премиер обеща да реформира енергийните пазари, да насърчи и подкрепи обучението в техническите дисциплини и да увеличи така наречените селективни училища (подбиращи учениците си по специални критерии).

"Нашият план за Великобритания е план за по-светло бъдеще", каза Мей.