"Нормално е да имаме такава готовност, тъй като този път като че ли напрежението е 1 градус малко по-високо, но не е нещо изключително“, посочи Герджиков.

На въпрос има ли вероятност да дойдат армейски части и от други държави, понеже сме външна граница на Европейския съюз, премиерът отговори:

"До там не сме я докарвали. Ние не сме част от шенгенското пространство, може би след време ще бъдем, така че на този етап сами охраняваме границите си, разбира се, ако се наложи може да поискаме и помощ, но към днешна дата няма никакви данни това да се налага“.

В. "Сега" писа, че президентът Румен Радев е поканил вчера ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия. Целта е била да поиска от техните държави засилена подкрепа за охраната на българо-турската граница, която е и външна граница на Европейския съюз.

Огнян Герджиков заяви още, че няма особени притеснения за отношенията между България и Турция.

Попитан за това, че посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е била извикана да дойде от Турция, Огнян Герджиков отговори, че тя в момента е в България, във Външното ни министерство, за да докладва как върви подготовката за изборите. 

Нейнски ще бъде инструктирана за случаите, които евентуално могат да се явят, за да знае как да процедира.

Посланик Нейнски е за ден-два тук и ще се върне обратно в Турция, където има работа, добави премиерът.

Герджиков потвърди, че има сигнали за купуване на гласове в страната преди предстоящите парламентарни избори.

"Първо в Северозападна България имаше такива сигнали, след това в Югоизточна България и правим точно това, което трябва да се прави. Областните управители, по думите си, вършат работата съвместно с органите на МВР.

"Така че нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите, въпреки усложнена обстановка, ще бъдат проведени така, както трябва", заяви Огнян Герджиков, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос той каза, че има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпими. "Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да поддържаме добросъседски отношения, независимо от едни такива спорадични явления на отделни турски граждани", заяви Герджиков.

Министър-председателят проведе в Благоевград работна среща с областния управител Валери Сарандев, кметовете на общините на територията на областта, както и с институциите, имащи отношение към подготовката и провеждането на предстоящите на 26 март избори за народни представители.