Превземането на Ракка е "приоритет за нас", каза сирийският президент Башар Асад в интервю за китайския телевизионен канал "Феникс", цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Запитан за присъствието на американски войски в северния сирийски град Манбидж, Асад заяви, че всички чуждестранни въоръжени сили, намиращи се в Сирия без покана или разрешение от нейното правителство, са смятани за завоеватели.

"Ние ще ги разглеждаме като интервенти, независимо дали тези войски са турски, американски или от други държави", подчерта той.

Сирийският президент изтъкна, че на теория смята за възможно сътрудничеството с правителството на Доналд Тръмп, но засега не вижда нищо конкретно в политиката на САЩ за противодействие на тероризма, освен риторика.

"Тероризмът не може да бъде победен с операции от локален мащаб, необходим е всеобхватен подход. Действията на Русия се оказаха успешни, защото нейните Военно-космически сили подкрепят сирийската армия, воюваща на сушата", посочи той.

Според него между сирийските власти и САЩ няма никакви официални контакти.

"Ограничените атаки срещу терористите от "Ислямска държава" се предприемаха без взаимодействие със сирийската армия или консултации с правителството. Това е незаконно", подчерта президентът.

Той добави, че сирийското правителство осъществява "много важно сътрудничество" с Китай по отношение на действията на уйгурските терористи, действащи в Сирия.