„Разбрахме от разузнаването и от различни източници, но не мога да потвърдя със сигурност, но Абу Бакр ал Багдади спи с пояс с експлозиви. Дали ще успеем да го пленим жив е нещо, което не мога да кажа със сигурност.“

Това заяви прессекретарят на водената от САЩ международна коалиция, бореща се срещу „Ислямска държава“, полк. Джон Дориън, предаде "Фокус".

През декември 2016 г. Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара за информация, която може да доведе до местонахождението на Ал Багдади.

„Ал Багдади се крие, защото знае, че ще бъде убит, ако го открият“, добави прессекретарят.

„Преди операцията в Мосул „Ислямска държава“ съобщи на цивилните, че армията на Ирак ще ги избие. Но жителите на Мосул виждат през лъжите на терористите“, коментира полк. Дориън.

В запис, разпространен на 14 май 2015 г., Ал Багдади призова мюсюлманите или да се присъединят към "халифата", или да водят свещена война в страната си. "Ислямът никога не е бил религия на мира, ислямът е религията на войната", заяви той.

"Ал Фуркан" - медия, свързана с ИД - разпространи на 3 ноември м.г. звуково послание, в което глас, представен за този на Багдади, призовава своите войници да окажат съпротива в Мосул на иракската армия, предприела масирана операция в средата на октомври.

Последното му преди това публично изявление датира от декември 2015 година.