Според политика, говорил пред телевизия А Ер Де, тази мярка трябва да се прилага и без съдебно постановление, предадоха ТАСС и БТА

"Вече съм внесъл законопроект, според който всички, за което вече има съдебно решение, трябва да получат гривни. Ние обаче искаме да стигнем още по-далеч и всички, смятани за потенциално опасни, също да получават електронни гривни още преди присъдата", каза Маас.

По-рано министърът предложи също да бъде опростена процедурата за депортиране на радикали чужденци и те да бъдат затваряни в предварителен арест, дори ако нямат документи за самоличност. В момента те могат да бъдат държани под стража до две седмици, а според шефа на правосъдното ведомство този срок може да бъде удължен до 18 месеца.

Дискусията за допълнителни мерки за сигурност започна в Германия след атентата на коледния пазар в Берлин на 19 декември, когато 19 души загинаха, а близо 50 бяха ранени. Отговорността за нападението, извършено от тунизиеца Анис Амри, бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава".

Според източници от вътрешното министерство в Берлин, цитирани вчера от германския в. "Велт ам зонтаг", в страната в момента има 24 потенциално опасни радикали чужденци, а 62 от тях се очаква да бъдат прогонени от страната в най-близко време. Германските органи на реда знаят имената на общо 550 радикали, но днес над половината от тях се намират извън страната, допълва ТАСС.

Всички влизащи и излизащи от ЕС да бъдат регистрирани в единна информационна база с пръстови отпечатъци, снимка и лични данни, както се прави в САЩ - за такава идея в плана за борба с тероризма на правителството след нападението преди Коледа в Берлин пък бе съобщено неотдавна.