Те вечеряли около 17.30 часа в мола, заедно с годеника на едната, когато вълна от хора ненадейно ги помита, съобщи ХарманБГ.

Обезумели мъже и жени минават през тях, тъй като се оказва, че коридорът за аварийния изход на ресторантите е на метри от масата, на която вечерят. Така те разбират последни за паниката, пламнала на улицата.

Т.М и Д.М са сестри, родом от Пловдив, и от години живеят в Брюксел заедно с майка им. И двете се разминават само със синини и с голям шок.

Помислих, че всеки момент ще започне да се стреля, виждах смъртта, казва по-малката сестра Т.М.

„Усети се миризма като от пиратка и за секунди една вълна от бягащи, крещящи хора, ни премаза буквално. Нямахме време дори да реагираме, погледнахме тълпата и вече се намерихме на пода. На няколко пъти се опитах да се изправя, но всеки път ме стъпкваха по главата, ръцете, гърба. Помислих си, че това е краят. За щастие, годеникът ми ме изправи и избута напред и излязохме „невредими“ с леки охлузвания и неописуем страх", разказва тя.

И продължава:

"Близо до изхода осъзнах, че сестра ми я няма. Годеникът ми се върна да я търси, а аз останах отвън в суматохата и тълпата, която плачеше и бягаше. Майки с деца още крещяха. Просто е неописуемо с думи. Годеникът ми се върна без сестра ми... Оказа се, че и нея вълната я повлякла и стъпкала и докато е била просната на земята, човек от охраната я вдигнал и извлякъл навън. Прегърнахме се тримата и благодарихме на Господ, че сме живи и здрави.“

Т.М споделя, че пред мола вече имало полиция, криминални, представители на армията, хеликоптери, линейки.

„Веднага ни попитаха дали имаме нужда от психологическа или физическа помощ, интересуваха се дали сестра ми има нужда от кислород“, казва тя.

По-късно за инцидента разказа белгийският вестник "Дерниер йор" в електронното си издание DH.be.

Неуспяла кражба плюс зла шега

В началото на драмата е опит за дребна кражба. Двама тийнеджъри влезли в петък вечерта в магазин за дрехи в мола на оживената ул. „Ньов” - едно от основните търговски средища в Брюксел.

Единият взел тениска и влязъл в пробна кабина, където й откъснал сигналния елемент и се опитал да я открадне. Спряла го продавачка, но той побягнал, докато на входа го задържал охранител от магазина и извикал полиция.

Младежът се разкрещял и почнал да приканва околните да се бунтуват, после се изтръгнал с удари от охранителя, оставяйки в ръцете му собствената си фланелка. После полугол избягал в близката метростанция, където най-сетне го озаптили полицаи и гардове.

Докато крадецът буйствал и бягал, някакъв шегаджия от публиката се провикнал, че той носи бомба. В травмирания от тероризъм Брюксел, това било достатъчно, за да възпламени паника.

От масовата блъсканица мнозина пострадали, за двама дори се наложило да бъдат закарани в болница. Там им оказали помощ и ги пуснали по-късно вечерта.

В разследването се изяснило, че крадецът е добре познат на полицията и осъждан за кражби и побоища. Установено било обаче, че той не е крещял терористични заплахи.

17-годишният младеж е изправен пред съдия и обвинен е в кражба при отегчаващи вината обстоятелства и подстрекаване към бунт. Той остава в ареста.