"Целта на сигналa е прокуратурата да установи и да информира гражданите дали бившият премиер си е купил срещу 116 милиона евро поста "председател на ПЕС" с пари на българските данъкоплатци", се казва в официалното изявление до медиите.

От партията на Бойко Борисов призовават в законоустановения срок да бъде извършена проверка на данните от журналистически разследвания, според които по времето на правителството на Тройната коалиция Сергей Станишев, негови съветници и висши чиновници от МВР са манипулирали процедурата за избора на фирма, която да подмени документите за самоличност и значително са завишили цената на поръчката от 16 на 116 милиона евро.

"От ГЕРБ очакваме прокуратурата да провери и изнесените данни, които правят връзка между спечелването на поръчката за подмяна на документите за самоличност от дъщерната фирма на "Сименс" – Австрия – "Сименс" – България, съпругата на тогавашния зам.-председател на Групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода, която представлява фирмата-победител, и избирането на Сергей Станишев за председател на ПЕС, по предложение на самия Ханес Свобода", завяват още от ГЕРБ.

От партията уточняват, че са предоставили публична информация, която е публикувана в няколко интернет издания, както и данни от журналистически разследвания във в-к "168 часа".

По-рано, след като бе разпитан в прокуратурата за скандалните записи на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че не е успял да внесе сигнал до прокуратурата, озаглавен "Как се става шеф на ПЕС".

Предисторията


През 2009 г. тогавашният вътрешен министър Михаил Миков подписа договор за новите биометрични паспорти със “Сименс”. Година по-късно избухна скандал, след като заради гаф на компанията възникна проблем с бланките за документите, МВР не можеше да издава заявените, което доведе до огромни опашки.
Цветанов, който вече бе министър, подписа споразумение със "Сименс", откъдето за компенсация се съгласиха да намалят с 14 млн. евро първоначално договорената офертна цена от 116 млн. евро.
Тогава Цветанов заяви, че е трябвало проектът да старитра още през 2008-2009 г.

Междувременно от БСП сигнализираха главния прокурор и президента за груби изборни нарушения, извършени от кметове на ГЕРБ и полицейски началници, близки до Цветан Цветанов.