Според прокуратурата обвиняемият на два пъти е поискал и получил дар от 50 000 лева, за да упражни влиянието си върху длъжностно лице от Областната дирекция "Земеделие" в Монтана. От Аврамов се е очаквало да повлияе за разпределение на земеделски земи в землището на Монтана.

Съдът прецени, че доказателствата по делото са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвиняем, предаде БТА. Според магистратите има опасност той да извърши друго престъпление заради високата обществена опасност на деянието и заради това, че е заемал длъжността депутат, когато са извършени престъпленията.

Заседанието на съда, което продължи 5 часа, премина при закрити врата заради секретни материали, приобщени към делото.
Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Димитър Аврамов отказа коментар пред журналистите. "Когато имам какво да кажа, ще се обадя първо на вас", каза само той в отговор на въпрос на репортер на bTV.
Според защитата бившият народен избраник е бил натопен и няма доказателства срещу него.

"Просто бях много апетитен за г-н Аврамов, затова стана работата. Да ме остави да работя и да нямам проблеми с властта. След като изтече досъдебното производство, ще ви разкажа всичко с много големи подробности", заяви обаче изнудваният Светослав Илчавоски, след като бе разпитан отново. Той твърди, че Аврамов му е поискал и 3000 дка земя.

Друг състав на Софийски градски съд остави пък остави в ареста двамата антимафиоти Виктор Кинов и Борис Събев, техният бивш колега Георги Сучев и криминално проявения Георги Воденичаров, които бяха арестувани същата вечер, в която е ексдепутатът, предаде БГНЕС. Те бяха обвинени в изнудване на бизнесдама, след като бяха заловени с подкуп от 50 000 лв.
Заседанието по делото беше засекретено и медиите не успяха да разберат конкретните мотиви, с които съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение за тях.

По непотвърдена информация на агенцията единият от задържаните е родственик на еврокомисар Кристалина Георгиева. Това е 27-годишният Кинов, който е племенник на съпруга й.